Мобилни планетаријум у нашој школи

Поделите вест!
planetarijum1

Дана 1. фебруара текуће године, ученици виших разреда су имали могућност да на један сасвим необичан начин повежу и учврсте већ стечена знања из неколико предмета. У питању је мобилни планетаријум.

Мобилни планетаријум је савремено наставно-педагошко средство, које на веома ефектан начин демонстрира изглед, кретање и основне елементе небеске сфере, сликовит приказ 88 сазвежђа, оријентацију у простору, координатне системе, тела Сунчевог система и објекте дубоког неба: маглине, звездана јата и галаксије… Пројекције су прилагођене трајању интензивне пажње и трају укупно 35 – 45 минута у зависности од старосне групе, (са припремом за улазак, уласком и изласком посетилаца из куполе).

Садржај предавања је у корелацији са наставним садржајима предмета „Свет око нас“, „Географија“, „Биологија“, „Физика“, „Хемија“, „Математика“ и „Астрономија“, а може бити, такође, велика инспирација за уметничке визије васионе и небеских тела (корелација са ликовном уметношћу) или креативно писање поезије и прозе (корелација са књижевношћу). Теме су уговорене са организаторима („Црне рупе“, „Ширење свемира“, „Астероиди, комете и метеори“, „Сунце“, итд…)

Стручна предавања и трибине воде астрономи, астрофизичари, физичари,астроинформатичари, астробиолози, математичари – искусни предавачи са дугогодишњим искуством у области популаризације астрономије у планетаријуму на летњим школама, ноћима музеја, фестивалима науке и међународним конференцијама.

Шта се може научити у овом звезданом биоскопу? Користећи методе неформалног учења и интерактивних радионица, предавачи помажу будућим звезданим детективима да направе своје прве кораке на звезданим стазама – разоткривајући шта су лажна а шта права кретања на небу, узроке смене дана и ноћи, смене годишњих доба, звезде падалице, Сунчеве експлозије, црне рупе… Помоћу мапе коју чини 88 замишљених слика на небу, тј. сазвежђа, која у стварности не престављају реалне физичке системе, демонстрира се оријентација у простору – проналажење звезде Северњаче, страна света, основних елемената астрономских координатних система. Најважнији задатак покретача овог пројекта је да се, осим развијања истраживачко – критичког погледа на свет и рационалног размишљања, код посетилаца повећа свест о универзуму и инспирација за учење природних наука.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top