Марцишор

Фестивал Марцишора и обичаја предака на дан 1. марта Румуни славе  симбол поновног рођења природе, тријумфа пролећа над зимом који нам омогућава да осетимо енергију другог почетка. Из године у годину осећате се као да сте се поново родили с првим пупољком, првом травом. Легенде нас подсећају на значај боја марцишора и важну улогу малих предмета који се сматрају правим талисманима који доносе срећу и здравље.  martisor
Традиција говори о двобојној, бело-црвеној струни, датој вољенима, у рано пролеће, првог дана у месецу који носи његово име. Висећи на грудима, један или више дана, верује се да су они који га носе сигурни од болести, богати и срећни. Зато су мајке те које ткају марцишоре и дају их потомству, и кћерима и синовима.
Сваке године фестивал започиње изложбом Марцишора коју су с великом маштом стварали наши ученици чија је сврха оживети прелепе румунске обичаје који се преносе с генерације на генерацију.
Празник ” Марцишор ” почео је да се традиционално обележава у нашој школи 2014. године. Сваке године на нашем фестивалу учествује између 10 – 15 школа, од којих 2 – 3 из Румуније. Сам фестивал дели се на два дела :
1. Изложба марцишора и других ручних радова у сали основне школе
2. Представљање разних скечева, ношње и других обичаја у сали Дома културе

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2015
2014
Scroll to Top