Продужени боравак као оаза игре, дружења и учења

Поделите вест!

Почетком школске године, по први пут је у нашој школи одобрен продужени боравак, укључујући две групе најмлађих ученика, тј. први и други разред. Како би сагледали значај оваквог вида боравка деце у школи, разговарали смо са учитељицом Јеленом Анћуфејев.

– Министарство просвете, науке и технолошког развоја дало је сагласност за отварање продуженог боравка у нашој школи. Како је у истој први пут отворен продужени боравак, желели смо да све упознамо са тиме, посебно родитеље, нао нпр. шта је сврха продуженог боравка и како се рад у њему организује. Надамо се да ћемо заједничким трудом омогућити деци да уживају у времену проведеном у продуженом боравку. Продужени боравак превасходно представља олакшање и подршку запосленим родитељима зато што омогућава њиховој деци да остану у школи и када нема часова редовне наставе. Продужени боравак је место разноврсних активности. У овим часовима деца имају прилику не само да уче, већ и да се опусте и одморе. На овом месту деца се друже, читају, пишу, цртају, раде домаће задатке, учествују у креативним радионицама, играју разне друштвене игре, вежбају,  проводе време на отвореном када год временске прилике то дозвољавају. Деца на овај начин успостављају боље социјалне односе са својим школским другарима јер добијају прилику да се боље упознају, друже и заједнички проводе време. Желимо да у продуженом боравку негујемо пријатељство, толеранцију и прихватање. У нашој учионици имамо заједничка правила понашања и сви заједно се трудимо да се увек понашамо пристојно, одговорно и будемо толерантни према различитостима – изјавила је учитељица, Јелена Анћуфејев.

Морамо истаћи да поред наведене колегинице, у продуженом боравку ради и учитељица Славица Димитријевић. Такође, за нашу школу је продужени боравак свакако нешто што ће тек заживети, а надамо се и одобравању  истог  и за ученике старијих разреда (трећи и четврти), јер је у заједничком интересу квалитетнија сарадња између школе и родитеља,  а највећи интерес је, наравно, квалитетније одрастање сваког нашег ученика.

Припремио: Иво Торбица, проф.маст.инж.

Scroll to Top