Посета просветне саветнице и педагога Маријане Овуке

Поделите вест!

Дана 27. априла текуће године нашу школу је посетила просветна саветница и педагог, Маријана Овука.

Циљ посете је био да се сагледају услови рада, посебно у  време пандемије, као и редовне активности у школи.

Искористили смо прилику да разговарамо са нашом гошћом из Министарства просвете, науке  и технолошког развоја, при чему је изнела своје утиске и запажања.

Добар дан. Добро дошли. Да ли сте први пут код нас у школи?

–           Добар дан. Јесам. Пролазила сам раније, али сада сам први пут код вас и драго ми је да вашу школу видим, овако сређену и опремљену. Све је ново, уредно, тако да, претпостављам, да је и вама задовољство да радите у њој.

Како сте задовољни сарадњом са директором и стручним сарадницима у нашој школи?

–           Задовољна сам. У контакту са директором сам била више пута. Углавном, имам прилику кроз извештавање школе и оперативне планове који се  тренутно прилагођавају тренутној епидемиолошкој ситуацији, тако да сам у току и са моделом образовања у школи, али смо се чули и електронским путем. Дошло је до промене, што се тиче стручне сараднице. Раније сам познавала Јелену и то преко ранијих обука, али видим да садашњи педагог и секретарица квалитетно раде и да се труде. Нови педагог се баш труди око самовредновања радника у установи. Посебно ми је истакла колико је атмосфера у школи пријатна и да  је од првог дана све колеге и колегинице уважавају и поштују. Види се да у школи влада тимски рад и да наставници сарађују са директором и стручном службом и то је сигурно важно, јер доприноси и бољим резултатима рада.

Да ли бисте издвојили неки посебан квалитет у овој установи?

–           Као што сам раније напоменула, то је сарадња на првом месту, као и тимски рад.  Малопре, док сам разговарала са представницима педагошког колегијума и тимова у школи, наставници су истакли колико су били међусобна подршка једни другима, као и наставник информатике и рачунарства који је био ту за колеге у вишој смени. У суштини, добри односи, подршка и помоћ, сигурно да су основни и најважнији услов у остваривању свих циљева и активности који су на нивоу школе.

Да ли сте уочили неки недостатак или бисте препоручили нешто да се побољша у даљем раду и функционисању наше установе?

–           То су теме које смо дотакли у ранијим разговорима. То је планирање које је прилагођено образовно – васпитним потребама ученика, формативни начини праћења напретка ученика, давање квалитетне повратне информације ученицима, оријентисана настава ка исходима -усмерена ка активностима ученика, а који требају да буду у активној улози и позицији, тј. да се знање увек примењује са непосредним животом, као и да се решавају неки проблеми и питања, са што мање теоретисања, а више критичког размишљања и активности ученика.

Хвала на разговору.

–           Хвала и Вама.

Интервју припремио: Иво Торбица

Scroll to Top