Помоћ и подршка ученицима из социјално депривираних породица и ромске популације

Поделите вест!

Дана 3. новембра текуће године, представници локалне самоуправе, на челу са председницом општине, Зораном Братић, донирали су ученицима слабијег материјалног стања, као и ромској популацији основни школски прибор, како би њихово образовање у овој школској 2020/2021. години било далеко садржајније, квалитетније и лепше.

Том приликом смо, између осталих, разговарали и са директором школе, Петром Гландом.

– Основну школу „Први мај“ у Владимировцу похађа велики број деце из социјално депривираних породица, материјално угрожене деце, као и деце која припадају ромској популацији. Чак стотинак деце потиче из депривираних породица (105), од чега нешто више од 40 ученика (45) припада ромској популацији. Деци која живе и одрастају у оваквим условима потребна је додатна подршка како би превазишли почетне тешкоће са којима се њихови вршњаци не сусрећу. Наиме, овакви услови живота отежавају могућност набавке, чак и основних средстава за учење. Често ова деца немају обезбеђене основне  услове за несметано учење и фокусирање на школски рад. Јасно је да ако основне потребе нису задовољене, није лако ни очекивати од деце да стреме самоостварењу у школском животу и раду. Тешке животне околности могу неретко представљати препреку за напредовање деце. Међутим, ова препрека није непремостива. Потребно је да овога будемо свесни и да заједничким снагама пружимо помоћ и подршку овој деци на путу да постану образовани и свестрани људи, јер иста то заиста то могу. Не смемо заборавити да је право на образовање право сваког детета и да заједно треба да урадимо све што је у нашој моћи да обезбедимо што боље услове овој деци како би могла да напредују, како у школском учењу, тако и на плану личног развоја. Свако дете има личне потенцијале који су јединствени, само њему својствени. Ми треба да му помогнемо да те потенцијале открије и оствари.

Први корак на путу ка обезбеђивању услова за развој потенцијала сваког детета (како на когнитивном, тако и на социјалном и стваралачком плану), управо јесте обезбеђивање основних материјала и наставних средстава за рад. Стога, желели бисмо да се искрено захвалимо представницима локалне самоуправе, на челу са председницом општине, на организовању овакве акције.  Хвала Вам што сте одлучили да помогнете деци из депривираних породица и деци ромске популације. Хвала Вам што сте показали да имате слуха и разумевања за проблеме са којима се они свакодневно суочавају и што сте дали све од себе да будете ослонац и подршка овој деци у њиховом даљем напредовању.  Овакве акције показују да још увек нисмо изгубили из вида оно што је важно и да заједно идемо у правом смеру – ка обезбеђивању сигурне и подстицајне средине за учење и напредовање сваког ученика – изјавио је директор Основне школе „Први мај“ у Владимировцу, Петар Гланда.

На крају морамо поновити једну важну чињеницу, а то је да образовање и услови за учење морају остати једнаки за све, не правећи разлику ни по којој основи, а наша школа је засигурно до сада била, јесте,  а надамо се да ће тако остати и убудуће, пример добре, квалитетне успешне праксе.

Припремио: Иво Торбица, проф.маст.инж.

Scroll to Top