ПОДРШКА УЧЕНИЦИМА РОМСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ

Поделите вест!

Дана 18. новембра текуће године, нашу школу су посетиле три гошће и то: Јелена Јовановић, посланица у покрајинском парламенту, Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома, као и госпођа, Пава Новаков Чабриловски, председница Извршног одбора националног савета ромске националне мањине.

Циљ ове посете је да се гошће упознају са васпитно – образовним радом. Kонкретно, са наставом, која се организује за ученике ромске националности, којих у нашој школи има четрдесет и седморо.

Након сусрета и пријема од стране директора школе, Петра Гланде, искористили смо прилику и разговарали са нашим уваженим гошћама. Пошто смо им, још једном, пожелели топлу добродошлицу и боравак у школи, гошће су дале следеће интервјуе за наш школски портал.

– Добар дан. Моје име је Јелена Јовановић. Посланица сам у покрајинском парламенту. Повод нашег доласка је упознавање са радом са ромском децом у вашој школи. Сматрам да је данас то одважнијих локалних механизама, који има ромска национална заједница, јер нама, као заједници, образовање је нешто што је најважније, како би изашли из зачараног круга беде и сиромаштва. Оно што смо покренули, као једно од многих питања, са директором школе, с обзиром да је ова школа двојезична је да, већ током следеће године, када се буде радило анкетирање, пробамо да се и у овој школи учи ромски језик са елементима националне културе Рома, као изборни предмет. Бићу задовољна, ако се формира и једно одељење – истаклаје Јелена Јовановић.

– Поштовање и са моје стране. Моје име је Љиљана Михајловић. Директорка сам Канцеларије за инклузију Рома у Војводини.  Оно што је нама важно, као и неком ко је водио Одбор за образовање савета ромске националне мањине, јесте што је још једна школа добила педагошког асистента и што ће деца имати прилику да, у раду са истим,  остваре боље резултате у настави. Смањиће се осипање ученика из образовног система. Захвална сам што је ова школа отворила врата и прихватила нову колегиницу Загорку. Ми ћемо убудуће пратити њен рад и бити ту да јој помогнемо, колико год будемо могли и, једноставно, деци олакшамо боравак у овој школи – истакла је, у наставку разговора, Љиљана Михајловић.

– Хвала на добродошлици и са моје стране. Зовем се Пава Новаков Чабриловски. Желим да се посебно захвалим школи и директору Петру, који је препознао потребу за увођењем педагошког асистента, с обзиром на то да ромскана ционална заједница спада у категорију најнеобразованије заједнице, али овим чином показана је воља са његове стране и ваше локалне самоуправе да се у васпитно – образовни рад укључи педагошки асистент. Као што су већ колегинице рекле, током следеће године очекујемо и увођење наставног програма за предмет ромски језик са елементимана ционалне културе, а који ће бити изборни предмет. У том погледу, надамо се даће се свих четрдесет и седморо ученика ромске националности определити за похађање наведеног предмета. Оно што је, свакако, важно, јесте да се самообразовањем можемо и морамо борити против стереотипа и предрасудa  –  посебно је, на крају разговора истакла, Пава Новаков Чабриловски.

Након интервјуа, у више него пријатној атмосфери, гошће су обишле школу и још једном се захвалиле на срдачном гостопримству, надајући се да ће се сарадња са нашом установом и убудуће наставити, и то на обострано задовољство, а посебно на задовољство оних ученика, који су обухваћени инклузивном наставом.

Директор школе, Петар Гланда, је за наш сајт истакао да је овакав вид сусрета и сарадње, више него пожељан, јер иде у прилог свим ученицима ромске националне заједнице, али и инклузивној настави.

Scroll to Top