Организован догађај „Читајмо гласно“

Поделите вест!

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара, наша школа је организовала догађај под слоганом „Читајмо гласно“, како на српском, тако и на румунском језику – „Citim cu vocea tare împreună”.

Живимо у временима модерних технологија, али то не значи да се књиге требају запоставити, већ напротив – оне се требају неговати и константно гајити љубав према истима, тражећи оно најинтересантније и најквалитетније међу њима.  Према томе, деца и млади треба да се колико – толико одвоје од рачунара и уз помоћ својих родитеља, учитеља и наставника спознају значај читања, од ког могу имати само користи, а највредније што добијају читањем су богаћење речника, формирање критичког мишљења, али и да јасније схватају системе вредности и упознају културе других, а не само своје нације.

Разговарали смо са учитељицом Лидијом Грубишић, која је и покренула цео догађај.

  • Овим догађајем забележен је тренутак гласног и изражајног читања са ученицима 1-2, 4-1, 4-2 и 4-3 одељења. Ученици 4-3 су читали песме Милована Данојлића, Драгана Лукића, Ђанија Родарија и Љубивоја Ршумовића.  Ученици 4-2 одељења су читали песме Радета Јовановића и Мирослава Мике Антића. Ученици 4-1 одељења, на свом матерњем језику, су читали текстове познатих румунских писаца – Ђорђа Кошбука, Тудора Аргезија и Михаја Садовеануа. Са друге стране, ученица 1-2 одељења рецитовали је песму Љубивоја Ршумовића „Плави зец“. Песме су се читале у новој и опремљеној библиотеци, која је сваким даном богатија за неколико десетина нових издања књига. Иако у ово тешко време, ова акција тј. догађај се по први пут организује у нашој школи и то на обострано задовољство ученика и учитеља. Ученици су уживали у овом дружењу са својим наставницима и  библиотекарком. За крај, поручујем свима – Остајте одговорни и здрави! Видимо се и следеће године и „Читајмо гласно, да нас сви чују“, изјавила је учитељица и библиотекарка у нашој школи, Лидија Грубишић.

Припремили професори:  Лидија Грубишић и Иво Торбица

Scroll to Top