Обележавање Светског дана здраве исхране

Поделите вест!

Дана 16. октобра 2020. године у нашој школи се по први пут обележио Светски дан здраве хране. Циљ је био да се максимално промовише здрава и квалитетна исхрана, а која је врло важна у одрастању сваког детета, посебно у основној школи, јер је баш  у тoј животној доби интензиван и осетљив психофизички развој деце.

У том погледу, организоване су активности по разредима, и то од петог до осмог разреда. Наставници који су организовали овај догађај били су: Иво Торбица, Мирјана Лазић, Габријела Човић, Илуца Панчован, Миланка Слијепчевић, Катарина Васиљевић, Данијел Мунћан, Гордана Ђурић, Борис Ђурђев и Жанета Мурешан. Поменути наставници су, свако у оквиру свог предмета, организовали активности и на тај начин повезали садржај предмета са овом занимљивом темом.  Тако су једни, уз помоћ наставнице Габријеле Човић, правили и излагали француске специјалитете, тј. јела. Са друге стране, наставници биологије, Мирјана Лазић и Данијел Мунћан, су  са својим ђацима правили плакате на којима је била приказана пирамида исхране, житарице, зелено, црвено и жуто воће, поврће итд.

– На часу биологије ученици су били упознати са исхраном и пирамидом исхране. Када сам им предложила тему, били су одушевљени и одмах су прихватили израду паноа на тему Светског дана здраве хране. Поред тога, припремали су и здраве колаче и слаткише – истакла је наставница биологије, Мирјана Лазић.

Наставник Иво Торбица је са ученицима, а у оквиру предмета информатика и рачунарство, израдио пригодну презентацију, на којој је на један занимљив и едукативни начин приказана здрава храна, са свим њеним својствима, уз мноштво илустрација и корисних информација, али и рецепата за поједина јела, и то баш од здравог воћа и поврћа. Поред њих, наставницa географије, Илуца Панчован, израђивалa je са ђацима мапу света, али на мало другачији и више него интересантан начин. Желела је да са ђацима, преко континената света, прикаже порекло одређеног воћа и поврћа. 

Такође, наставник географије, Борис Ђурђев, имао је низ активности са ученицима. Ево шта је он рекао на ову тему:

– У оквиру активности које су реализоване у школи 16. октобра, а тичу се обележавања Светског дана здраве хране, реализован је и час географије посвећен здравој храни и подстицању предузетничког духа код ученика. Наиме, ученицима су подељене претходно одштампане карте Србије са границама административних региона. Свако од ученика добио је као задатак да проучи пољопривредну производњу (земљорадничких култура и сточарских врста) у задатом региону, полазећи од тога да као оснивач предузећа за производњу пољопривредних производа треба да одабере којом производњом ће се бавити његово предузеће. Користећи мобилне телефоне на интернету, али и на основу досадашњег стеченог знања,  проналазили су потребне информације о природним и друштвеним условима пољопривредне производње у задатом региону. Исписивали су их на мапи у оквиру граница региона, а потом вршили избор којом ће се производњом бавити њихово предузеће. Након свега тога, ученици су презентовали разлоге избора тог пољопривредног производа. Све време у току часа на пројекцијском платну путем пројектора презентовале су се фотографије биљних и животињских врста које се гаје у Србији. Као домаћи задатак ученици су добили обавезу да израде Power Point презентацију о изабраном пољопривредном производу.

На реализованом часу географије успостављала се корелација са наставним предметима биологија и информатика и рачунарство, а код ученика се додатно подстицао предузетнички дух. На тај начин ученици бивају спремнији за изазове који их очекују у даљем животу – рекао је Борис Ђурђев, наставник географије у нашој школи.

Наставница ликовне културе, Миланка Слијепчевић,  је са својим  ученицима пружила допринос кроз креативне и маштовите ликовне радове. Наставнице енглеског језика, Катарина Васиљевић и Жанета Мурешан, израђивале су паное на енглеском језику, али су се активно, поред ђака, укључиле и око изложбе воћа, поврћа и готових здравих јела, а које је било изложено у холу школе. Наставница хемије, Гордана Ђурић, са осмацима је израђивала плакат на ком су, на један илустративни начин, приказани витамини и остали хемијски састојци хране, без којих се не би могла замислити здрава исхрана.

Директор школе, Петар Гланда, истакао је да је овај догађај био занимљив ученицима, тј. представљао је нешто ново за њих. Током целе смене  могли су да пробају нека од изложених  јела. Можда и највредније од свега поменутог  је чињеница да су сазнали нешто ново у вези здраве исхране. Наравно, тема око здраве хране ће бити актуелна и убудуће и то претежно кроз наставне и ваннаставне активности, а све у циљу здравијег и квалитетнијег одрастања ученика.

Припремио: Иво Торбица, проф.маст.инж.

Scroll to Top