Марцишор – Mărțișor 2023

Поделите вест!

Дана 1. марта 2023. године, одржан је традиционални Фестивал народних обичаја “Марцишор – Mărțișor” и то осми пут по реду.

Као и претходних, тако је и ове године фестивал био међународног карактера, јер је учествовало неколико школа из суседне нам и братске Румуније и то: Средња технолошка школа „Свети Николај“ Дета, Основна школа „Мартин Ћубони“ Жебел, средња школа из места Ghilada.

Поред њих и домаћина, Основне школе „Први мај“ у Владимировцу, учесници су били и:

Основна школа „2. Октобар“ Николинци, Основна школа „3. Октобар“ Локве, Основна школа „Стевица Јовановић“ Панчево, Основна школа „Ђорђе Кошбук“ Торак, Основна школа „Душан Јерковић” Банатски Карловац,  као и Основна школа „Доктор Александар Сабовљев“ Ечка.

Од уважених гостију, били су присутни: председник Националног савета Румуна, др Валентин Ардељан, покрајински секретар за образовање и националне мањине, Милинка Хрћан, конзул Румуније у Београду, Михаи Шербан, као и представници Локалне самоуправе и остали гости.

Фестивал је почео тачно у 10 часова у нашој школи и то изложбом гостију из поменутих школа, као и школе домаћина, где су присутни могли да виде занимљиве рукотворине које красе крајеве и места из којих потичу. Други део програма је настављен у Дому културе, након 12 часова, да би се, потом, присутнимa обратили најважнији гости. Они су се још једном захвалили на позиву и истакли значај оваквог типа фестивала, уз жељу да и наредних година буде још бољи. Након тога, изведен је програм током ког су представљени најзначајнији обичаји кроз представе, скечеве, али и игру и песму.

Први део фестивала су водиле ученице Лајла Флора и Вања Васиљевић, док су у другом делу водитељи били наставници Трифу Кета и Душанка Стојаковић.

У име свих запослених, као и у своје име, директор школе, Петар Гланда, захваљује се свим гостима, наставном и ваннаставном особљу, ученицима, као и свима онима, који су својим присуством и залагањем увеличали овај значајан културно – уметнички догађај. Посебно истиче да је школа договорила сарадњу са још три школе из Румуније. Самим тим, везе са њима ће бити још квалитетније и интензивније, на обострано задовољство.

Спонзори догађаја:

– Пекара „Сан“ Банатски Карловац (главни спонзор),

– Месара „Бурјан“,

– Књижара „Дар“,

– СТР „Сунчица“ Владимировац,

– Агро Ђорђе Д.о.о. Владимировац,

– Пољопривредна апотека „Агрос“ Панчево,

– „Новитовић“ Владимировац,

– Windvision Development D.o.o. Beograd,

– СТУР „Палма“ Владимировац,

– Термоенергетик Про Д.о.о. Панчево,

– „Плава дама“ Девојачки бунар,

– Апотека „Цинцар“ Владимировац,

– Анита Божин “F&N GILA“,

– Ауто – центар „Миле Шакић“ Владимировац,

– „Аспринт“ Београд,

– „Николина 2012“ Владимировац,

– Panelektro Chem D.o.o.

– СТР „Бана 87“ Владимировац,

– Пекара „Петровић“,

– „Бетон“ Владимировац,

– Компанија „Дунав осигурање“ Београд,

– Пекара „Јани“ Банатско Ново Село,

– „Марела“ Локве/Săn Mihai,

– Сфинга – Про Панчево,

– „Кувана јела Код Тине“ Банатско Ново Село и

– „Chihuahua“ Банатско Ново Село.

Scroll to Top