Акваристичка секција наставља са активностима

Поделите вест!

Поучен добрим искуством, пре две године је у школи почела са радом акваристичка секција. Знајући позитивне ефекте бављења овим прелепим хобијем, желео сам да ученицима наше школе понудим неки нови садржај. Јавио се велики број полазника, али сам убрзо увидео да је највећи проблем што већина ученика код куће нема акваријум. Због тога је временом интересовање почело да опада. Потом смо због пандемије вируса COVID- 19 обуставили свој рад.

Ове године смо обновили активности, али смо их другачије конципирали. Идеја ми је била да покушам да обезбедим што више акваријума и опреме, коју ћемо поклонити полазницима акваристичке секције. Прво смо ученику Огњену Станојевићу донирали акваријум са комплетном опремом и декорацијом. Убрзо је акваријум био формиран, и заинтересованост је полако почела да расте. Ускоро је потом обезбеђен акваријум од 100 литара, и тај акваријум смо донирали ученику Луки Цвијетићу. Лука је већ имао свој мали акваријум тако да је овај велики акваријум био нови подстицај. Након тога сам више пута одлазио код Огњена и Луке. Разговарали смо о тренутним проблемима и новим идејама. Потом је обезбеђен још један велики акваријум од 160 литара, и тај акваријум смо поклонили ученику Александру Гајићу. У активност секције укључио се и ученик Дарио Станишковић, па смо и њему донирали нешто акваристичке опреме. У наше активности су се укључили многи акваристи из целе Србије. Са свих страна стижу поруке подршке, али и мноштво акваристичке опреме, акваристичког биља, риба…

Све ове активности довеле су до додатног мотивисања ученика да се баве овим прелепим хобијем. Посебно ме радује чињеница да је на иницијативу ученика формирана вибер група ”Акваристичка секција”. У вибер групи често постављам снимке са You Tube-а, тако да се полазници секције едукују о светским трендовима у aquascaping-у. Такође, путем апликације Team Link организујемо редовне on line конференције, где размењујемо своја знања, али и искуства. Ученици су изразили жељу да се у холу наше нове школе формира акваријум. Посебно ме радује то што ће они преузети бригу о његовом одржавању.

Напоменуо бих да су и поједине колегинице потакнуте разговорима о акваристици изразиле жељу да у својим кућама имају акваријуме. Наравно да смо им помогли у изради и формирању акваријума. Све досадашње активности довеле су до стварања јединственог ”епицентра” акваристичких активности у Владимировцу. Идеја је да акваристичка секција са ученицима млађих одељења реализује интересантну интерактивну радионицу о лепотама акваристике и формирању акваријума. Такође, тако нешто се може реализовати и у вртићу.

Зароните са нама, и уживајте у лепотама подводног света.

Припремио: Борис Ђурђев, професор географије

Scroll to Top